Många D-vitamintillskott håller inte måttet

I en ny amerikansk studie publicerad den 11 februari så visar forskare att många d-vitamintillskott, av såväl farmakologisk grad (compounded) som vanlig (over the counter), ej har den potens som anges på etiketten. I studien så tog man tog slumpvis 5 piller ur varje burk och analyserade innehållet. Man fann stor variation inte bara mellan olika märken utan också mellan olika piller i samma burk.

Bara en tredjedel av pillren av farmakologiskt grad mötte UPS standarden för “compounded” som säger att innehållet av den aktiva ingrediensen måste vara 90-110% av värdet på etiketten. Två tredjedelar av pillren från vanliga handeln mötte UPS standarden för “over the counter” som säger att innehållet måste vara 90-120% av vad som står på etiketten. I kategorin “OTC” så var variationen allt mellan 56 till 135% av förväntat innehåll. I var fjärde burk så höll sig alla 5 testpiller inom 90-110% av etikettens värde. Den burk som var UPS-certifierad höll sig dock inom intervallet.

Detta är väldigt allvarligt då många faktiskt tar vitamin D för att bekämpa sina hälsoproblem. Är pillren för svaga så kommer det ju varken att göra från eller till att knapra dem. Det vill till att man köper kvalitet. Annars kan det vara helt bortkastat.

Erin S. LeBlanc, MD, MPH; Nancy Perrin, PhD; Jeffery D. Johnson, PhD; Annie Ballatore, MS; Teresa Hillier, MD, MS. Over-the-Counter and Compounded Vitamin D: Is Potency What We Expect? JAMA Intern Med. 2013;():1-2.