Tillskott

Tillskott av D-vitamin är rekommenderat för folk som bor långt från ekvatorn såsom svenskar. Det finns många olika tillskott att välja bland. Det viktigaste är att det är Vitamin D3 som man köper och ingen annan form. D3 är den biologiskt aktiva formen av vitamin D i kroppen. En annan sak att beakta är balansen mellan intag av Vitamin A och Vitamin D. Det får inte vara för mycket vitamin A relativt till D vilket är vanligt i tex Sverige under vintermånaderna. Lösningen är att ta ett tillskott med rent vitamin D3 och i övrigt se till att man får i sig sitt dagsbehov av kalcium, fosfor och vitamin K2.

Vad gäller dosering så har studier visat att de med brist behöver minst 2000 IE (50 mcg) om dagen för att återfå normala nivåer inom rimlig tid. Det gäller särskilt gravida och ammande kvinnor samt äldre. För maximalt upptag så ta i samband med måltid som innehåller fett då vitaminet är fettlösligt. För barn så utgör 400 IE traditionell standarddosering men det är enligt nya rön i hälften av fallen inte tillräckligt och ända upp till 1200 IE om dagen kan krävas för att uppnå optimala nivåer i blodet beroende på det specifika barnets förutsättningar.

Nedan så rekommenderar vi uteslutande produkter där tillverkaren följer ett rigoröst protokoll för råvaror, tillverkning och processning vilket innebär att du får det allra bästa tillskottet av vitamin D.

Tillskott för vuxna

Du får som sagt räkna med minst 2000 IE om dagen men upp till 5000 IE om dagen tenderar att vara optimalt för vuxna under vinterhalvåret. Fördelen med högre dosering på pillren är att det blir mindre pillertrillande. Köp rent D3 här eller köp D3 med K2 här för att främja såväl immunförsvaret som kalciumtransporten i kroppen. Kom ihåg att vitamin D ökar kalciumupptaget i tarmen och därför är vitamin K2 som transporterar kalcium i kroppen så att det inte fastnar i mjukdelarna en högst rekommenderad kombination.

Tillskott för barn

400 IE om dagen är som sagt den minimala fastställda dosen för barn under vinterhalvåret för att undvika allvarligt brist som kan ge rakitis. Upp till 1200 IE om dagen kan krävas i vissa fall. Kom ihåg att man inte måste intaga d-vitamin varje dag utan det går även att ta större doser med längre mellanrum mellan gångerna. Du kan antingen köpa ekologiska kapslar eller tuggtabletter med frisk citrussmak. Köp ekologiska kapslar här och köp tuggtabletter här och säkerställ därigenom att dina barn får vad de behöver. Det viktiga är att dit barn får i sig vitaminet så var inte rädd att pröva båda typerna. Tuggtabletter tenderar att vara enklare att äta för barn.

Tillskott för veganer

Den traditionella uppfattningen är att växtriket bara innehåller vitamin D2, även känt som ergokalciferol, vilket inte är lika effektivt som D31 men nya rön² indikerar att vitamin D3 faktiskt finns i mindre mängder i tex mikroalger och lavar. Köp vitamin D3 för veganer här och optimera ditt välmående. Detta tillskott är helt utvunnet ur lavar och passar därmed såväl livstilen som näringsbehovet.

Referenser

1. Lisa A Houghton and Reinhold Vieth. The case against ergocalciferol (vitamin D2) as a vitamin supplement. Am J Clin Nutr October 2006 vol. 84 no. 4 694-697.

2. Rie B. Jäpelt* and Jette Jakobsen. Vitamin D in plants: a review of occurrence, analysis, and biosynthesis. Front Plant Sci. 2013; 4: 136.